Hanze Stars Academy

Aug 2020Hanze Stars Academy gaat weer competitie spelen! Na twee jaar trainen en (met succes) toernooien spelen, gaan we ons weer meten met andere landelijke teams.

Aug 2018Na twee jaar met twee jeugdteams op landelijk niveau basketbal gespeeld te hebben, beginnen we aan een nieuw avontuur. We stappen met beide teams uit de competitie! Een grote en ongebruikelijke stap. We doen het niet omdat we basketballen niet meer leuk vinden. Juist niet! We kunnen ons weinig dingen voorstellen die we nog leuker vinden. We willen er daarom zo goed mogelijk in worden en denken dat de meeste competitiewedstrijden ons niet dichter bij dat doel gaan brengen.

De afgelopen twee jaren hebben we heel Nederland wel zo ongeveer gezien. We speelden van Groningen tot Barendrecht en van Den Helder tot Nijmegen. We deden dat niet onverdienstelijk. We wonnen de meeste van onze wedstrijden en draaiden mee in de bovenste helft van de ranglijst. En toch kiezen we er voor om uit de competitie te stappen.

In onze visie op de ontwikkeling van (jeugd)spelers gaat het eerst en vooral om het aanleren van basketbalvaardigheden en techniek. We willen onze spelers niet leren om de bucket dicht te houden, geen zone-press of ander verdedigend systeem. Wij spelen 1 op 1 basketbal, omdat we geloven dat dat het basketbal is waar je het verst mee gaat komen. Natuurlijk is het leuk om een wedstrijd te winnen, maar wij willen leren! Daarom gaan we vier keer in de week keihard trainen en nodigen we tegenstanders uit die geloven in dezelfde filosofie, om mee te sparren. We noemen het voor onszelf de Hanze Stars Academy, maar hebben niet de pretentie dat we ons willen meten met de basketbal academies die er al bestaan. Voor ons is het een experiment dat gesteund wordt door de spelers en hun ouders. Het gaat ons om het leren, beter worden en vooral ook plezier hebben in onze sport!

Dat onze aanpak bijzonder is, blijkt wel uit de aandacht die het krijgt in de pers. Het begon met het artikel van Michiel de Hoog voor De Correspondent. Hij schreef eerder een artikel over een Franse voetbalclub die ook uit de competitie stapte. Voor het vervolgartikel kwam hij uit bij Remco Vogelaar, die samen met Simone Meijer de academy traint en coacht. Maar ook de Stentor vond onze aanpak een artikel waard. Je vindt de artikelen hieronder.

Lees hier het artikel van Michel de Hoog: Deze kinderen doen niet meer mee aan de competitie. En daar worden ze betere spelers van

Hier vind je het artikel in de Stentor: Opleidingsvisie van Vogelaar: 'Laat de jonge spelers zélf nadenken'

De avonturen van onze kids kun je volgen op de speciale facebook pagina van de Academy die je hieronder vindt.